Haber

Selahattin Demirtaş’tan Meral Akşener’e Açık Mektup ve 4 Soru

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün akşam katıldığı televizyon programında ‘CHP ve HDP buluşabilir mi?’ Konuşabilirsin, bu açık. Ama onu bize asla getiremez. Akşener’in açıklamalarının ardından 6 yıldır tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Güzel Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e açık mektup yazarak 4 soru sordu.

Akşener’in HDP ile ilgili açıklamaları üzerine eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, açık mektupla Akşener’e 4 soru sordu.

İşte Demirtaş’ın mektubu

‘Bay. Meral Akşener,

İYİ Parti Genel Başkanı,

Sayın Başkan, bu mektubu HDP seçmeni kimliğimle yazıyorum. Millet İttifakı’ndaki partilerin genel başkanı ve iki belediye başkanı olarak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte tarihi bir dönemde zor bir göreve imza attınız.

Öncelikle hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.

Gördüğüm kadarıyla Sayın Kılıçdaroğlu ve sizin dışınızdaki partilerin liderleri, HDP seçmeni dahil tüm seçmenleri demokratik dönüşüm umudu etrafında bir araya getirmek istiyor.

‘Hayır biz de HDP seçmeninin oyunu ve takviyesini istiyoruz ama HDP’nin kurumsal muhatap alınmasına karşıyız’ derseniz hemen belirteyim ki diğer partilerin seçmenleri gibi ben de HDP’ye verdim. siyasi haklarımı koruma misyonu ve sorumluluğu.

Dolayısıyla çok güvendiğim HDP yönetiminin kararı ne olursa olsun benim oyum doğal olarak aynı yönde olacaktır.

Partimiz HDP de tıpkı İYİ Parti gibi meşruiyetini halktan almıştır. Üstelik kamuoyu HDP’ye sizin partinizden daha fazla ilgi göstererek HDP’yi Türkiye’de üçüncü parti konumuna getirdi. Zaten HDP ile mecliste yan yanasınız, komisyonlarda aynı masada oturuyorsunuz. Zaman zaman Meclisimizi HDP Milletvekili Sayın Nimetullah Erdoğmuş yönettiği için Meclis’teki varlığımızı da biliyorsunuzdur.

Bay Baskan,

Bu tarihi seçim öncesinde toplumun büyük bir bölümü “birlikte kazanacağız” sloganlarıyla umut aşılamaya çalışırken partimiz HDP’ye yönelik bazı açıklamalarınızın ve yaklaşımlarınızın bu amaca uygun olmadığını düşünüyorum.

Bir HDP seçmeni olarak sizi daha iyi anlayabilmek için bazı konulara açıklık getirmekte büyük fayda görüyorum.

Millet İttifakı’nın bir parçası olarak, ittifakınızdaki taraflarla bile çetin bir müzakereye girdiniz. Sizin hakkınız olan müzakere siyaseti neden HDP’nin hakkı değil?

HDP seçmenini eminim ikinci sınıf, iradesiz vatandaş olarak görmüyorsunuz. O halde HDP’nin oy kullanacağı cumhurbaşkanı adayıyla müzakere etmesinin ne zararı olabilir?

Üstelik müzakere fasılları, HDP’nin defalarca ifade ettiği gibi, HDP’nin Eylül 2021’de açıkladığı 11 maddelik tavır beyanıdır, çok da üstü örtülü şeyler değildir.

HDP destekleme kararı alırsa büyük ihtimalle Sayın Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı, siz de Başkan Yardımcısı olacaksınız. Partiniz ayrıca birkaç bakanlık görevi de üstlenecek.

Sayın Başkan, bu durumda açıkça sormak zorundayım:

1- HDP seçmeni olarak oyumu ister misiniz? Benim oyumla Cumhurbaşkanlığı ve bakanlık koltuklarına oturacağınızı göz önünde bulundurarak beni nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz? Bu arada, Millet İttifakı belediye başkanlarının yerel seçimlerde kazanmasını sağlayan HDP oyları için ‘istemiyorum’ demediğinizi hatırlatmak isterim.

2- HDP bir bakanlık istememesine rağmen bazı arkadaşlar “HDP’ye bakanlık vermeyeceğiz” diyerek biz HDP seçmenlerini yaraladılar, ötekileştirdiler. Şimdi bu arkadaşlarınız HDP seçmeninin oylarıyla bakanlık koltuğuna oturmak için aday olsalar bizi ikna etmeniz gerekmez mi?

3- HDP’nin demokratik unsurlar dışında herhangi bir talepte bulunmadığı açıklamasına rağmen, “CHP HDP ile diyalog kurabilir ama taviz verilemez, talepleri masaya getirilemez” dediniz. Demokratikleşme taleplerini taviz olarak görüyor musunuz?

İktidara gelirseniz ve HDP’nin talepleri masanıza gelmezse bize hangi masayı önerirsiniz? Elli yıldır olduğu gibi bizi yeniden “terörle mücadele masasına” mı döndürmeyi düşünüyorsunuz?

4- Hem HDP hem de HDP seçmeni, orta eşitler düzeyinde, omuz hizasında yapılacak bir müzakere dışında, baskıcı, dayatmacı, egemen bakış açısıyla bir yaklaşımı asla kabul etmeyecektir.

Sorunlarımızın demokratik siyaset alanında, barışçıl ve çağdaş bir şekilde çözümünden başka bir usul benimsemiyorum. Önerdiğiniz başka bir yöntem var mı?

Sayın Genel Başkan,

Tüm seçmenler gibi UYGUN Partili ve HDP seçmeni de sokakta yan yana yaşamakta ve ateşte kavrulmaktadır. Seçmenin ortasında durmakta bir sakınca yokken, siyasi liderlerin de topluma layık olması gerektiğine inanıyorum.

Koşullarımız ve kararlarımız ne olursa olsun eşit, özgür ve müreffeh bir ortamda yaşayan bir Türkiye yaratmak zorundayız. Sizlerin de bu çabaya katkı sağlayacağınıza inanıyor, tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyor, başarılar diliyorum.

Peyva dawî, birêz Akşener bilela tu zanibe ku em Kurd in. Em gelê Kurd xwedî nasname, ziman, cand, hûner û dîrok in. Em di doz xwe de jî mafdarin. Bila qet neyê ji bir kirin!

avlanmak selahattin demirtaş

Edirne Cezaevi”

haberbasciftlik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu