Haber

BM: Sudan’daki çatışma üçüncü aya girerken insani durum kötüleşiyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 16 Haziran (Xinhua) — Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler ve Acil Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Sudan’daki çatışma üçüncü ayına girerken ülke çapındaki insani durumun kötüleşmeye devam ettiğini söyledi.

Griffiths Perşembe günü Sudan’ın Darfur bölgesindeki durumun insani bir felakete dönüştüğü konusunda uyardı.

Griffiths, yaklaşık 1,7 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve yarım milyona yakın kişinin Sudan dışına sığındığını belirterek, çatışmalar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin de yaralandığını söyledi.

Griffiths, tıbbi ve insani yardım malzemelerinin büyük çapta yağmalanmaya devam ettiğini, çiftçilerin topraklarına ulaşamamasının gıda güvensizliği riskini daha da artırdığını söyledi. BM yetkilisi ayrıca cinsiyete dayalı şiddette bir artış olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Acil Durum Koordinatörü Griffiths, “İnsanların gerçek bir kabusa hapsolduğu Darfur’daki koşullar konusunda son derece endişeliyim” dedi.

Griffiths, “İnsani darboğaza ek olarak, Darfur’da toplumlar arası şiddet yayılıyor. Bu, 20 yıl önce ölümcül çatışmaları körükleyen etnik gerilimleri yeniden alevlendirmekle tehdit ediyor” dedi.

Şiddetin insani yardım kuruluşlarının çabalarını sekteye uğrattığını kaydeden Griffiths, çatışmanın taraflarını ve etkili kişileri Sudan’ın diğer bölgelerinden ve komşu ülkelerden yaklaşık 9 milyon kişinin bulunduğu Darfur’a insani yardım malzemelerinin ve işçilerin ulaştırılmasını sağlamaya davet etti. insanlar yardıma muhtaçtır.

Griffiths, “Darfur hızla insani bir felakete doğru sürükleniyor. Dünya buna izin vermemeli. Bir daha olmayacak” dedi.

karacabeyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu