Haber

Kestane pişirmenin püf noktaları

Kestane pişirmenin püf noktaları

DÜZCE – Düzce ormanlarında yetişen ve “Düzce kuzusu” olarak bilinen kestaneler tezgâhları süslerken, uzman kestane pişirmenin püf noktalarını da anlattı.

Düzce ormanlarında yetişen ve köylülerin topladığı kestanelerin hasadı bitti. Büyük emeklerle toplanan kestanelerin kilosu 180 liradan satışa sunuluyor. Kentte “Düzce kuzusu” olarak bilinen kestane, lezzetiyle her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor.

Kestane satıcısı Şaban Ünlü, “Öncelikle bu kestanelerin dipleri temizleniyor. Tırmıkla temizlendikten sonra rüzgarla yere düşen kestaneler toplanıyor. Bazı köylerde ise direkle düşürülüyor. kestaneler ayrı ayrı toplanıp, kestaneler ayrı ayrı toplanıp çuvallara konularak evlere getiriliyor. Kozalar sopalarla belli bir süre dövülerek kestaneler kestane haline getiriliyor.” “Çıkarılıyor. Sonra tezgahın üzerine düşüyor” dedi.

Kestane pişirme tekniği hakkında bilgi veren Ünlü, “En iyi kestane çizimi kesici veya bıçakla yapılır. Arkadan aşağıya doğru tek bir çizgi çizilir. Kavrulduktan sonra çizilen alan şişer ve daha iyi pişer. Kabuğundan daha kolay çıkacaktır. Kestane pişirmenin en güzel yolu.” “Yöntem fırında pişirmek. 170 derecelik fırına tepsi konur. Kestaneler ara ara karıştırılır. Pişme aşamasına gelince bir beze sarılarak kabuğu yumuşatılır ve tadı daha güzel olur. “dedi.

Düzce kestanesinin kilosu 180 liradan satıldığını belirten Ünlü, Aydın’dan getirilen kestanelerin kilosu 250 liraya alıcı bulduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu