Haber

Guatemala’da Seçilmiş Başkan Görev Devirini Erteledi

GUATEMALA Guatemala’nın seçilmiş Başkanı Bernardo Arevalo, Başsavcılık görevlilerinin yaptığı baskında seçim sandıklarının “düzensiz olarak açıldığı” gerekçesiyle başkanlık görevini devralma sürecini “gerekli koşullar sağlanana kadar” ertelediğini duyurdu.

Arevalo, düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından seçim sandıklarının açılmasına ilişkin konuştu.

Seçilmiş Devlet Lideri Arevalo konuşmasında, “(Ülkenin mevcut) Başkanı Alejandro Giammattei’ye, gerekli siyasi ve kurumsal koşullar sağlanana kadar devralma sürecine katılımımızı askıya aldığımızı bildirdik.” dedi. söz konusu.

Yüksek Seçim Kurulu binalarının Guatemala Başsavcılığı yetkilileri tarafından basıldığını ve sandıkların “düzensiz olarak açıldığını” iddia eden Arevalo, Başsavcı’nın istifasını talep etti.

Yüksek Seçim Kurulu Sözcüsü Luis Gerardo Ramirez, Başsavcılığın Yüksek Seçim Komisyonunun izni olmadan sandıkları açtığını, Başsavcılığın bu süreci hakim kararıyla yürüttüğünü kaydetti.

Yüksek Seçim Kurulu Lideri Gloria Lopez de, Başsavcılığın “emir komuta zincirini kırdığını”, Yüksek Seçim Kurulu’nun “sandıktaki oyların içeriğini artık doğrulayamayacağını” belirtti.

Öte yandan Arevalo, daha önceki açıklamalarında gelişmeleri “anayasal düzen ve demokrasinin ihlali ve devam eden bir darbe süreci” olarak nitelendirmişti.

ABD’den tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Batı Yarımküre İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Brian A. Nichols, konuyla ilgili paylaşımında şunları söyledi:

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Guatemala seçim gözlem heyeti de Başsavcılığın seçim sürecine ilişkin suçlamalarının rastgele temellere dayanmadığını belirtti.

Ülkede ne oldu?

Ülkede 20 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Arevalo yüzde 58 oy alarak yarışı açık farkla önde tamamladı.

Arevalo’nun 14 Ocak’ta göreve başlaması beklenirken, Seçim Kurulu Tohum Hareketi milletvekillerini tanımayı reddederek partinin faaliyetlerini askıya aldı.

Kararın, partinin kuruluşu için imza toplama sürecinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında alındığı kaydedildi.

Arevalo, “hukuki olarak geçersiz” olarak nitelendirdiği karara partisinin itiraz edeceğini açıklayarak, “14 Ocak’ta göreve başlamamı kimse engelleyemez” dedi. Bu kelimeyi kullandı.

hadim-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu