Ekonomi

Çin’in sanayi üretimindeki büyüme tahminleri aştı

Çin’in sanayi üretimi 2024 yılının ilk iki ayında yıllık bazda %7,0 oranında kayda değer bir artış göstererek Aralık ayında kaydedilen %6,8’lik büyümeyi geride bıraktı ve analist beklentilerini aştı. Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) Pazartesi günü yayınladığı veriler, ülkenin politika yapıcılarına bir miktar rahatlık sağlayabilecek, yılın güçlü bir başlangıcına işaret ediyor.

Bir grup analist tarafından öngörülen %5,0’lik artışın önemli ölçüde üzerinde gerçekleşen sanayi üretimindeki artış, Çin ekonomisinin bu yıla güçlü bir başlangıç yaptığına işaret ediyor. Bu performans, bir önceki ayın rakamlarına göre bir ivmelenmeyi temsil ettiği için özellikle dikkat çekicidir.

Sanayi üretimine ek olarak, tüketici harcamalarının bir göstergesi olan perakende satışlar da Ocak ve Şubat aylarında %5,5 oranında artmıştır. Bu, Aralık ayında görülen %7,4’lük büyümeye kıyasla bir yavaşlama anlamına gelse de, analistlerin öngördüğü %5,2’lik büyümeyi aşmıştır.

Sabit varlıklara yapılan yatırım da olumlu bir ivme göstererek aynı iki aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,2 oranında artmıştır. Bu büyüme, %3,2 olarak öngörülen artışı geride bırakmış ve 2023 yılının tamamı için öngörülen %3,0’lük artışa kıyasla bir iyileşmeye işaret etmiştir.

Sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarını yansıtan veriler, 2024 yılının başında Çin’de daha güçlü bir ekonomik ortama işaret ediyor ve bu da Asya devi için bir ekonomik istikrar ve potansiyel büyüme dönemine işaret edebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu