Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) Nisan ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını karşılayan açlık sınırı 10 bin lira olurken, kiranın tamamını karşılayan yoksulluk oranı ve tüm giderler, 33 bin TL’ye yükseldi.
Türk-İş, Nisan 2023 açlığa ve yoksulluğa son bilgisini açıkladı.
Araştırmalar çerçevesinde Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için gerekli olan aylık gıda harcamasını kapsayan açlık sınırı Mart ayında 9 bin 590 lira iken, 10 bin 135 liraya yükseldi. Nisan ayında lira.
Nisan’da yoksulluk sınırı 33 bin 14 liraydı
Gıda harcamaları ile giyim, kira, elektrik, su, yakacak, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılan diğer aylık harcamaların yer aldığı yoksulluğun sonu Mart’ta 31 bin 240 lira, Nisan’da 33 bin 14 lira oldu. Nisan ayında bekar bir çalışanın aylık toplam geçim maliyeti 13 bin 165 liraya ulaştı.
Dört kişilik bir aile için asgari gıda harcama fiyatı yüzde 5,67 oldu.
Türk-İş’in açıkladığı verilere göre Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece yemek için yapması gereken taban harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 5,67 oldu. Dört aylık değişim oranı yüzde 24,65 olurken, son 12 aylık değişim oranı yüzde 90,38 oldu. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 115,74 olarak hesaplandı.
Balık 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti 350 lirayı geçerek rekor kırdı.
Nisan 2023 itibarıyla gıda ürünlerinde gözlemlenen değişim harcaması kümelenmeleri, TÜRK-İŞ hesaplamasına dayalı ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlar ile karşılaştırıldığında et, tavuk, balık, yumurta kümelerinde yüksek fiyat artışları yaşandı. , baklagiller ve yağlı tohum ürünleri. Bu kümede ortalamada ilk kez balık 140 lirayı, dana eti 300 lirayı, kuzu eti 350 lirayı geçerek rekor kırdı. Yumurtanın tanesi 3.5 idi. Bir ayda balık, kuzu eti, dana eti, tavuk ve yumurta fiyatları sırasıyla yüzde 9, yüzde 21, yüzde 25, yüzde 11 ve yumurta fiyatları yüzde 3 arttı. 15 Nisan’da başlayan açık deniz avlanma yasaklarının başlamasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği azaldı. Yeşil mercimekte değişme olmazken, kırmızı mercimekte ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 azaldı. Nohut fiyatı sınırlı oranda gerilerken, kuru fasulye fiyatı yüzde 3, yağlı tohum fiyatı yüzde 8 arttı.
Sebze ve meyvelerde aylık yüzde 15-20 artış oldu.
Pirinç ve un fiyatlarında bir ayda sınırlı bir artış gözlendi. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 arttı. İrmik fiyatı yüzde 4 düştü. Ramazan ayının ardından Ankara’da ekmek fiyatlarında bu ay da değişiklik olmadı. Yaş sebze-meyve kümelenmesinde yeşil soğan, marul gibi marulların ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin sokak pazarlarında fiyatları sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 15 arttı.