Haber

İYİ Parti’den Toktaş’ın ‘yatırım teşviki’ iddialarına Bakanlıktan yanıt

ANKARA (İGFA) –İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş’ın 7 Kasım 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Bakanlığımız tarafından düzenlenen bir yatırım teşvik programı belirtildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı belgeye ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.

Kamuoyunun doğru şekilde bilgilendirilmesi açısından şu açıklamanın yapılması gerektiğini kaydeden Bakanlık, EUROPEN SANAYİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. şirkete 24.03.2023
Verilen ve daha sonra revize edilen teşvik belgesine yapılan yatırım konusunun “güneş camı” üretimi olduğunu hatırlatarak, yatırımın Kütahya aleftaş zafer OSB’de gerçekleştirileceğini kaydetti.

Söz konusu yatırımın 3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında Kütahya Altıntaş Zafer OSB’de gerçekleştirilen diğer yatırımlarda olduğu gibi 4. Bölge teşvikleriyle desteklendiği vurgulanırken, gerçekleştirildiği il ve OSB’de bulunması, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamındaki özellikleri, Şirketin stratejik teşvik belgesi alabildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: :

“Söz konusu yatırım, son 12 ayda 170 milyon dolar ithalat yapan bir ürün grubunun yerlileştirilmesine yönelik olup, cari açığı kapatma etkisi nedeniyle stratejik niteliktedir. Bu nedenle, Türkiye’ye sağlanan destek, Söz konusu yatırım şu şekilde değişti:
• KDV muafiyeti
• Gümrük Vergisi Muafiyeti
• Vergi İndirimi (%50 Yatırıma Katkı Oranı)
• Sigorta Primi Patron Hissesi Eki (7 Yıl)
• Faiz Desteği
İddia edildiği gibi 1.036.000.000 TL, yatırımcıya sunulan teşvik tutarı değil, şirketin yapması beklenen yatırımın bedelidir. Teşvik başvurusunun hiçbir aşamasında yatırımcı şirketin hissedarlarına yönelik bir değerlendirme yapılmadı. Teşvik uygulamaları kapsamında şirketlerin hissedarlarının kimlikleri ne olursa olsun yatırımların ülkeye getireceği katma değer dikkate alınıyor. Hiçbir zaman siyasi değerlendirme söz konusu değildir. Bakanlığımızca bir yılda 16 bin 461 adet teşvik belgesi düzenlendi. “Bu belgeler hazırlanırken tamamen objektif kriterler dikkate alındı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu