Haber

Düğünde Kürtçe şarkıya gözaltı: ‘Uluslararası film gibi’

Eskişehir’de bir düğünde çalınan müzikle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan 23 kişiye müziğin Türkçesi öğretildi.

Sosyal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüleri Meclis Üyesi ve Mersin Milletvekili Perihan Koca, Odunpazarı ilçesine bağlı Kürtlerin yaşadığı Kireç köyündeki düğünün 1,5 ay önce gerçekleştiğini, bu kapsamda gözaltı ve ifade alma süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Soruşturma bu hafta gerçekleştirildi.

Düğün sahipleriyle konuşan Koca, gözaltının ev baskını sırasında yapıldığını belirterek, 23 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu. Düğün salonuna da baskın yapıldığını belirten Koca, düğün kayıtlarına el konulduğunu söyledi.

‘6 ŞARKIYI TÜRKÇEYE ÇEVİRİYORLAR’

Gözaltına alınanlarla bir araya gelen Koca, “Tutuklular kendi dillerinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Ancak kolluk kuvvetleri, müziği Türkçe okutarak bunun aslında suç unsuru olduğunu beyan ediyor. Düğüne katılanların kendi dillerinde ve müziklerinde heyecanlandıkları anı örgütün propagandasına bağlamak için 6 şarkıyı Türkçeye çevirttiler. Bunun suç teşkil ettiğini söylüyorlar. Bir düğünde kendi dilinizde müzik söylemek, heyecanlanmak, eğlenmek, kendi kültürünüzü yaratmak suç sayılıyor. Bu da normalleştirilmek isteniyor. Konuştuğum vatandaşlardan biri köylerinde düğün olduğunu ve düğünün cenazeye benzediğini söyledi. Bu durum tüm köye, ilçeye ve ile yayıldı. “Bu bir gözdağı politikasıdır” dedi.

‘ULUSLARARASI BİR FİLM GİBİ’

Perihan Koca, yaşananları Sırrı Süreyya Önder’in yönettiği Beynelmilel sinemasındaki sahneye benzetti.

Filmdeki düğün sahnesinde Lorke’nin müziğinin çalınması isteniyor. Ancak müzisyenlerden biri cebindeki yasaklı müzikler listesini çıkarır ve Lorke’nin yasaklı olduğunu belirtir. Onun ısrarı sonucunda Lorke’nin müziği duyulmayacak şekilde ‘sessiz’ çalınıyor.

seydisehir-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu