Ekonomi

Benzin ve motorinden sonra otogaza zam geldi! Fiyat 14 lirayı geçti

Son dönemde üst üste gelen akaryakıt zamlarına bir yenisi daha eklendi. Geçen cuma mazot 1 lira 55 kuruş, dün akaryakıt 2 lira. Akaryakıt ve motorine yapılan fiyat artışlarının ardından otogaza zam yapıldı.

OTOGAZ 14 LİRAYI GEÇTİ

Bu geceki prestij itibari ile otogazın litre fiyatı 24 kuruş arttı. Zam sonrası otogazın fiyatı İstanbul’da 14 liradan 22 kuruşa, Ankara’da 14 liradan 14 kuruşa, İzmir’de 13 liradan 86 kuruşa yükseldi.

SON 2 AYDA YAKITTA YÜZDE 70, MOTORDA YÜZDE 75 ARTIŞ

Akaryakıt fiyatları seçim döneminden bu yana neredeyse ikiye katlandı. 2 ay önce 20 liradan satılan akaryakıt bugün 36 lirayı, 19 liradan satılan motorin ise 34 lirayı geçti. Bu süreçte kumaş fiyatı yüzde 70, motorine yüzde 75 zam geldi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye’de akaryakıt ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK paylarının eklenmesi ile KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunmaktadır. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz eser fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilmekte ve belirli bir fiyat değişim farkı üzerinden gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilmektedir. Bu hesaplama sonucunda dağıtım şirketlerinin uyguladığı fiyatlar rekabet ve serbestlik nedeniyle şirketlere ve şehirlere göre biraz farklılık gösterebilmektedir.

altinyaylaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu