Ekonomi

Bakan Nebati, EYT’nin bütçe üzerindeki yükünü anlattı: “EYT’nin bu yıl bütçeye maliyeti 255 milyar lira”

Bakan Nebati, EYT’nin bütçe üzerindeki yükünü anlattı: “EYT’nin bu yıl bütçeye maliyeti 255 milyar lira”

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nabati:

“Gıda fiyatlarını artıracak bir ilişki yok”

“31 Aralık’ta EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk”

“Kılıçdaroğlu’nun kullandığı sözler kendi ülkesine yönelik çok ağır ithamlardır”

“(Beş Çete) Türkiye’yi kara para aklama cenneti olarak nitelendirmek doğru değil”

“Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri operasyona açık değil”

“(Altı Tabloya) Enstrümanlarınız neler, faiz artıracak mısınız, manşet enflasyonla bağlantısı nasıl olacak?”

ANKARA – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT’nin bütçeye oluşturacağı yüke ilişkin, “31 Aralık’ta EYT’nin yükünü kasaya yüklüyoruz. Buna KGF kefaletleri dahil değil” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi muhabirleri ile Bakanlık binasında bir araya geldi. Nabati, burada yaptığı açılış konuşmasının ardından temsilciler ve muhabirlerin moderatörlüğünde soruları yanıtladı.

17 Şubat’ta yapılacak İzmir İktisat Kongresi hakkında bilgi veren Nebati, kongrenin 1923’te ilk toplantının yapıldığı binada yapılacağını söyledi. Söz konusu binanın 1979 yılında CHP’li belediye tarafından yıkılarak otoparka dönüştürüldüğünü hatırlatan Nebati, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden yapıldığını kaydetti.

Binanın kısa sürede gündeme gelmesi için Vali Köşger ile görüştüklerini anlatan Nebati, “Şu anda inşaat devam ediyor. 17 Şubat’ta hem kongrenin hem de yeniden yapılan binanın açılışını yapacağız. Kongrenin açılışını Cumhurbaşkanımızla birlikte yapacağız.” .Mustafa Kemal Atatürk döneminde olduğu gibi aynı şekilde başlayacağız.Cumartesi ve Pazar günleri 30’dan fazla oturum ile genel bir değerlendirme yapacağız.Kalan günlerde 4 Mart’a kadar her gün programlar yapılacaktır. 21. yüzyılın Türkiye’nin yüzyılı olduğu projeksiyonuna uygun bir şekilde Her ilden sanayi, ticaret, tarım, kadın temsilciler, akademisyenler ve emekçilerden oluşan 750 kişilik bir salonda bu kongreye başlayacağız.” .

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir İktisat Kongresi düzenlediğini belirten Nebati, “Rekabet güzel şey ama bir ülkenin yani Ankara’nın ekonomisini yöneten merkezi hükümettir. Bu rekabetten çok ulusal bir programdır. burada birlikte hareket edebilirler. Bunun artısı oteller dolar, İzmir tanıtılır, İzmir konuşulur ve biz de böyle bir ortamda İzmir’e destek veririz ama doğal olarak amacımız Türkiye ekonomisidir” dedi.

Emeklilik yaşını dolduranlara ilişkin düzenlemeye ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Nebati, Türk bütçesini “güçlü bütçe” olarak nitelendirdi.

“31 Aralık’ta EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk”

EYT yönetmeliği için 2023 bütçesi için Aralık ayına kadar çok sıkı tedbirler aldıklarını belirten Nebati, “Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı olarak bana ‘yapacaksınız’ dediklerinde hazır olmam gerekiyordu. 31 Aralık’ta EYT’nin bu seneki yükünü kasaya koyduk.” .

Nebati, Türkiye’nin 20 Aralık’a kadar kur saldırılarını hak etmediğini belirterek, makroekonomik göstergelerin hiçbirinin Türkiye’nin bu duruma düşmesini gerektirecek bir altyapı sağlamadığını söyledi.

“EYT’nin bu yıl bütçeye maliyeti 255 milyar lira”

Mayıs ayından bu yana EYT hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Nabati, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Emekli ve memurlara 1 puanlık güzelleştirmenin maliyeti 19 milyar TL, 15 puana yakın maliyet 270 milyar TL’ye ekleniyor. EYT yönetmeliği için 2023 bütçesi için çok sıkı önlemler aldık. Maliyeti hesapladık” EYT’nin bu yıl için bütçeye katkısı 255 milyar TL, kasada hazır. Buna KGF kefaletleri dahil değil.”

“(Kılıçdaroğlu)’nun kullandığı ifadeler kendi ülkesine yönelik çok ciddi suçlamalardır”

Bakan Nebati, CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin açık kusurlarına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Net hata ve eksiklik suçlamalarıyla başladı. Güya bu ülke kara para aklama ve uyuşturucu parasıymış gibi cümleler kullanmış. Türkiye Cumhuriyeti muhalefet partisi liderinin yaptığı bu açıklama çok ağır suçlamalardır. (anlama yetisi) kendi memleketi.Sanki tek Türkiye Türkiye.O da net bir kusur ve eksiklik var diye itham etti üzüldüğüm gibi.Ülkesine biraz saygısı olan biri,bir biraz sevgi, bir milliyetçilik duygusu bu sözleri kullanmaz.2021 verilerine göre ABD’de net hata noksan 137 milyar dolar, 2021’de GSYH’ye oranı binde 6, Almanya 60 milyar dolar net hata ve noksan, GSYİH’nın yüzde 1,4’ü, İngiltere 25,5 milyar dolar yüzde 0,8, Türkiye’nin net hata ve noksan 2002’de 1,4 milyar dolar 2. 2022’de bu rakam 21 milyar dolara çıkacak, GSYİH’ya oranı yüzde 1,5 civarında olacak. Bu dönemde İngiltere’nin net hata açığı 25 milyar dolardan 69 milyar dolara, Almanya’nınki ise 60 milyar dolardan 88 milyar dolara çıktı.”

“(Beş Çete) Türkiye’yi kara para aklama cenneti olarak nitelendirmek doğru değil”

Bakan Nebati, Kılıçdaroğlu’nun bazı kamu ihalelerinde “Beşliler Çetesi” olarak adlandırdığı kümelere haksız kazanç iddiasında bulunduğunu söyledi. Ticaret varsa oraya para kazanmak için gidilir. İhaleler şeffaf, işlemler şeffaf, ödemeler bankalar aracılığıyla yapılıyor. Bu, 90’lı yıllarda yeşil sermaye olarak marjinalize edilmiş bir aklın ifadesidir. Bu tür marjinalleştirmeler yapmak, Türkiye’yi kara para cenneti olarak nitelemek gerçek değil. Zarar vermek için kullanılan sözlerdir” dedi.

Bakan Nebati, yeniden yapılanmaya ilişkin sorular üzerine, 40-50 yıldır tahsil edilemeyen kamu alacakları olduğunu ve bunun kamuya yük olduğunu belirtti. Bu nedenle yeniden yapılandırmada 2 bin liranın altındaki alacakların takası için düzenleme yaptıklarını ve bu düzenlemeden sadece 7.9 milyon kişinin endişe duyduğunu kaydetti.

“Gıda fiyatlarını artıracak bir ilişki yok”

Gıda enflasyonunun düşürülmesine ilişkin bir soruyu da hatırlatan Nebati, enflasyona karşı sabit ve dar gelirlilere ücret artışı yaptıklarını hatırlatarak, “Gıda fiyatlarını yükseltecek bir ilişki yok. Gübre ve mazot fiyatları geçen yılın altında. İşçi tüketimi dışında herhangi bir yerde artıştan söz edilmiyor, bunun kontrol altına alınabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

“Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri operasyona açık değil”

Bakan Nebati, Türkiye’de seçimleri etkileyecek bir ekonomik operasyonun risk görüp görmediği sorusuna ise, “Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri operasyona açık değil, yapılan operasyonların bir değeri olmayacak. Ocak ayında borçlandık, 2 milyar 750 milyon dolar borçlandık, almaya devam ediyoruz. Merkez Bankası rezervlerimiz çok güçlü. Makroekonomik göstergelerde bir sıkıntımız yok. Parasal anlamda faaliyet gösterebilecekleri bir alan yok” dedi. dedi.

“(Altı Masaya) Enstrümanlarınız neler, faizi artıracak mısınız, manşet enflasyonla bağlantısı nasıl olacak?”

Muhalefetin yol haritasına baktığını ve enflasyonun nasıl önleneceğine dair bir yol haritalarının olmadığını belirten Nebati, şunları kaydetti:

“Hem Altı Masa’yı hem de Altı Masa’nın iktisatçılarını alenen davet ediyorum. Enflasyonu düşüreceğiz diyorlar, bunun enstrümanları neler? Açıklasınlar. Faiz artıracak mısınız, artırmayacak mısınız? Faiz artıracaksanız nasıl olacak? manşet enflasyonla ne kadar ilgili olacak ve kapanan şirket sayısı ne kadar artacak, IMF’den borç alacaksanız ne kadar borç alacaksınız, bunun için ne kadar faiz ödeyeceksiniz? ? Bu ithalat ve ihracatı ne kadar etkiler? Hiç kullanmıyorlar.”

sarkoy-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu