BM’den Yapay Zeka Beyin Çiplerine İlişkin Kritik Uyarı: İnsan Onuru Tehdit Altında!
Yapay zeka teknolojileri son zamanlarda görülmemiş bir hızla gelişmeye başladı. Metin görselleştirme ve sohbet botları gibi yapay zeka araçları günümüzde zaten yaygın olarak kullanılmaktadır. Ama diğer yandan, sağlık teknolojisi ile ilgili iş devam ediyor Örneğin, Elon Musk nöral bağlantıproje, yapay zeka ile geliştirilmiş çipler insan beynine entegrasyon içerir. Ek olarak, düşündüğümüz şeyi metne dökmekAyrıca projeler üzerinde çalışıyor.
Fakat Birleşmiş Milletler(BM) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) kurumlara bu teknolojiler gibi pek sıcak bakmazlar. Hatta yapılan son açıklamalarda nöroteknoloji alanındaki gelişmelerin de olduğu belirtiliyor” potansiyel olarak zararlıvurgulanmaktadır”
“İnsanlar manipüle ediliyor!”
UNESCO’nun üst düzey yöneticilerinden biri olan Gabriela Ramos’a göre, yapay zekanın nöroteknoloji alanına dahil edilmesi “geniş kapsamlı ve potansiyel olarak zararlı” gelişmelere yol açıyor. Ramos’a göre algoritmalar bir noktada insan zihnidir. nasıl çalışıyorsun anlaşılmasına yol açacaktır. Sonuç olarak insan, istediği gibi manipüle edilebilirler . UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamaya göre yapay zeka destekli nöroteknolojik gelişmeler birçok sağlık sorununun çözümüne yardımcı olabiliyor. Fakat insan onuru, niyet özgürlüğü ve mahremiyetyapay zeka tarafından tehdit ediliyor.
Beyin implantı yüzünden hayatları daha da kötü olan insanlar var!
Beyin implantları etkileyici görünse de bu teknolojilerle hayatı kararan insanlar var. Eşit UNESCOBu konuda birkaç gün önce bir makale yayınladı . O yazıda beynine implant takılan epilepsi hastası Hannah Galvin ile bir röportaj yapılmıştır. Röportajda çarpıcı ifadeler kullanıldı. günde yaklaşık 100Epileptik nöbet geçiren Hannah Galvin’in açıklamasına göre beynine yerleştirilen cihaz her şeyi daha da kötüleştirdi.
Beyin implantı ile ilgili ” Kafamın içinde biri varmış gibi hissettim ve bu ben değildim . Giderek daha fazla depresyona girdim. Hiç hoşuma gitmedi.“Süreç sonunda Galvin implantı çıkarmaya karar verdi. Günde 100 kez nöbet geçiren bir hasta düşünün, beynine yerleştirilen çip ile bu durumdan kurtulmaya çalışıyor. çok daha kötü bir noktaya gelmek. Beynine çip takılanların sayısı arttıkça bu teknolojilerle ilgili tartışmaların da yaygınlaşacağı görülüyor.